Blog

„Doktor úr, a maga szíve sose’ fáj?”

[youtube id=”9Y7MPwq6V-I” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]

 

A legegészségesebb, legfelkészültebb munkavállalóval is előfordulhat, hogy a brit klíma megviseli a légútjait, vagy megrántja a vállát költözködés közben. Aki a családját is magával hozza, azok számára pedig elengedhetetlen, hogy tájékozott legyen az angol egészségügyi rendszerrel kapcsolatban.

 

A sürgősségi és az alapellátás Nagy-Britanniában ingyenes. Ha azonban arra kerül a sor, hogy akár egy walk-in rendelőbe (ambulancia), akár a háziorvosi szolgálatba (GP) be kell, hogy jelentkezz, bármilyen személyazonosító (magyar személyi vagy jogosítvány, esetleg útlevél) és ha már van, lakcímet igazoló dokumentumokat mindenképpen vigyél magaddal. Ezen kívül hasznos lesz a NI-kártya, amíg pedig esetleg az nincs, az EU-s TB-kártya (amit Magyarországon tudsz kiváltani), mert ha bármilyen szakrendelésre vagy kórházi kezelésre be kell, hogy utaljanak, az már térítésköteles.

 

Amikor munkát találsz és szerződést írsz alá, mindenképpen kérdezz rá, hogy egészségbiztosítás van-e a juttatások között, mivel ettől függ, hogy milyen szolgáltatást tudsz majd a jövőben ingyenesen igénybe venni. Amikor az NI-kártyád kiváltod, az otthoni járulékfizetési kötelezettséged és ellátási jogosultságod is megszűnik, illetve ugyanarra a szintre esik vissza, mint minden más EU-tagállam polgárának (sürgősségi és alapellátás). Amikor a munkáltatóddal egyezteted a foglalkoztatásod feltételeit, arra is érdemes rákérdezni, hogy milyen szabályok vonatkoznak rád betegség (illetve esetleg családtag betegsége) esetén, mert ezek is különbözőek lehetnek az egyes cégeknél és intézményeknél. A fogászati ellátás NHS-kártya meglétekor (tehát társadalombiztosítási jogosultság esetén) az NHS-sel szerződött rendelőkben ingyenes, kivéve a pótlásokat. A magánrendelések általában elég drágák, egy egyszerű féléves kontrollért is elkérnek akár 50 fontot. A fogszabályozás 18 éves korig ingyenes.

 

Az első háziorvosi látogatáskor, ami csakis telefonos vagy internetes bejelentkezés után történhet meg (nem lehet csak úgy az utcáról besétálni, mert itt nem ambuláns rendelés folyik!) a személyes adataidon kívül a kórtörténetedet is felveszik, ezért ha elhoztad Magyarországról a korábbi leleteidet, azokat is érdemes magaddal vinned. Az adataidat felviszik a központi adatbázisba, és ezek és az aktuális jogosultságaid alapján kiállítanak neked egy ú.n. NHS azonosító számot és egy kártyát, amit ugyan nem nagyon fogsz használni, mert általában az orvosok is az NI-szám alapján keresnek, de azért jó, ha nálad van. Érdemes a lakóhelyed szerinti legközelebbi rendelőbe menni, mert elvileg bizonyos területi illetékesség alapján folyik a betegellátás (kivéve persze a sürgős eseteket).

 

A National Health Service honlapja:

http://www.nhs.uk/Pages/HomePage.aspx

(Itt irányítószám alapján orvost is lehet keresni rögtön a nyitólapon.)

 

Ha orvos írja fel a receptedet, akkor a gyógyszertárban általános szabály szerint azt ingyen kapod meg. Ez vonatkozik a fogamzásgátló-tablettára is, ezért ebből sem érdemes otthon ipari mennyiséget feltankolni. Az OTC (over-the-counter, recept nélkül kapható) szerek nagy részét viszont a sarki közértben is be lehet szerezni, de ott nyilván piaci áron.

 

Nem kívánjuk, hogy szükségetek legyen rá, de azért jó megjegyezni: a mentők telefonszáma 999. A sürgősségi ellátás kötelező akkor is, ha a beteg biztosításával kapcsolatban nem áll rendelkezésre megfelelő információ. Ettől függetlenül – bár nyilván alapos tájékoztatás után – szükség lehet olyan kezelésre az életmentésen túl (pl. fizikoterápia végtagtörés után), amihez már biztosításra vagy készpénzre lesz szükség.

 

Részletes információ a sürgősségi ellátásról:

http://www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/Emergencyandurgentcareservices/Pages/AE.aspx

 

Project London:

http://www.doctorsoftheworld.org.uk/projectlondon/default.Asp

(Arra az esetre, ha valamiért mégis megtagadnák az ellátást. Ez egy karitatív szervezet, átmeneti megoldást jelenthet vész esetére.)