Blog

Balra tarts!

Ha sosem jártál még Angliában, az első dolgok között lesz azok között, amit furcsállani fogsz, hogy itt „fordítva” közlekednek. Aki turistaként érkezik, nyilván képtelen néhány nap alatt megszokni, hogy jobbra nézzen először, amikor átmegy a zebrán, úgyhogy a belvárosi kereszteződésekben erre „look right” felirattal emlékeztetik is a járókelőket. Ha ideköltözöl, jó esetben néhány hét alatt átáll azért az agyad erre a rendszerre, és nem kell félned, hogy elüt egy autó, csak mert – számodra – váratlan irányból érkezik. Ha pedig huzamosabb ideig maradsz, és veszel egy kocsit, bár nem kötelező külön órákat venni jobbkormányos vezetésből, azért lehet, hogy érdemes. A Magyarországon kiállított jogosítvány egészen a lejártáig érvényes Nagy-Britanniában is, de be lehet cserélni bármikor angol okmányra (aminek az ügyintézésben természetesen segítünk ügyfeleinknek).

Aki pedig nem ilyen bátor, Londonban taxiba ne üljön, hacsak nincs ezer csomagja, mert az tényleg nagyon drága, és ha a belvároson keresztül kell menni, lassú is. Kicsit kevésbé költséges, de mindenképpen gyorsabb Tube-bal, azaz metróval közlekedni. Metrótérkép letölthető a londoni „békávé” site-ról, ami egyébként is nagyon informatív – persze azok számára, akik pötyögnek valamicskét angolul. (http://tfl.gov.uk/maps/track/tube) . A földalatti rendszert kiegészíti egy felszíni, amit úgy is hívnak, hogy „overground”. Ezek a vonatok HÉV-jelleggel közlekednek, tehát kivisznek a peremterületekre vagy akár a környező településekre is.

Ha késő éjszaka van, és már nem jár a földalatti, vagy csak spórolni szeretnél, tengernyi az időd, vagy szívesen nézelődsz az ablakból, akkor szinte bárhová eljuthatsz busszal is. Jellemzően továbbra is a híres-nevezetes kétszintes (ún. double decker (http://en.wikipedia.org/wiki/Double-decker_bus) buszok közlekednek még a külső kerületekben is, a kevésbé forgalmas vonalakon esetleg csak „sima”, de mindenképpen piros buszokat kell keresni. Ha egyedül állsz a megállóban, mindenképpen légy résen, mert ha valaki nem integet, a buszvezető simán elhúzhat melletted egy szó nélkül, és várhatod a következőt. És persze itt se felejtsd el, hogy a másik oldalon, a másik irányból kell várni a járműveket, mint ahogyan otthon vagy Európa más országaiban megszokhattad.

Akár a metrót, akár a buszt választod, szükséged lesz egy ún. Oyster kártyára. Ez egy szabad felhasználású feltöltő-kártya, amit mindkét közlekedési eszközön használhatsz. A feltöltéshez vagy egy metrómegállót kell keresned, ahol bank-automatákra emlékeztető kis eszközökön intézheted el a fizetést (készpénzzel és bankkártyával is) vagy egy kék Oyster emblémával jelölt közértet, trafikot, ahol egy terminálon keresztül, a pénztáros segítségével teheted meg ugyanezt. Ha mindkét feladat bonyolultnak tűnik, fordulhatsz segítségért a londoni csapathoz (link a megfelelő helyre), illetve a szállást igénylők „welcome” csomagjában benne van egy ilyen kártya. A buszra felszálláskor a vezetőfülke mellet, a metró területére lépéskor pedig a beeresztőkapuk tetején látni fogsz egy kb. tenyérnyi sárga kört. A kártyádat efölé tartva tudsz bejutni a buszba vagy a földalatti állomásra, ha a kellemesebb típusú sípolást hallod, és a zöld lámpa gyullad ki. A rondább sípolás és a piros fény arra figyelmeztet, hogy nincs a kártyádon elegendő keret az utazáshoz. Ha nem vagy biztos benne, hogy mennyit költöttél, a feltöltő automatáknál a kártyának egy ugyanilyen sárga kör fölé tartásával ellenőrizheted az egyenleged. Hogy ne lepődj meg, annyit elárulunk, hogy a négyes zónából a belvárosba bemenni metróval több mint 3 fontba kerül a Tube-bal.

Sokak – persze főleg vidéken élő angolok J – szerint London ma már nem is igazán angol. Ebben van annyi igazság, hogy a fehérbőrű, brit származású lakosok száma immár kevesebb, mint a nem brit illetve nem fehér londoniaké. Ha kíváncsi vagy az „igazi” Angliára, kedved támad egy vidéki kiruccanáshoz, a vonatokat a National Ray (www.nationalrail.co.uk), a buszok menetrendjét és a jegyárakat pedig a National Express (www.nationalexpress.co.uk) oldalán tudod leellenőrizni.  Ezek a honlapok valóban friss információkat tartalmaznak, az is szépen, kiemelve látható rajtuk az egyes járatoknál, ha valamelyik vonal vagy busz akár két perces késésben van.

Ha te már londoni lakos vagy, és tudsz valami fontos dologról, ami innen kimaradt, kérlek, ne fogd vissza magad, oszd meg velünk ezt az információt. Ha kérdésed van, azt is tedd fel bátran, emlékezz rá, hogy nem az a buta, aki kérdez, hanem aki nem!