Blog

Angliában minden kicsit másképpen van

Korábbi bejegyzésünkben szót ejtettünk a “fordított” közlekedési rendről, és különleges, bár manapság már ritka az is, hogy a meleg és a hideg víz külön csapból érkezzen a mosdóba, a legszembetűnőbb különbség ezeken kívül Nagy-Britanniában az EU más országaihoz képest a pénznem és a mértékegységek eltérése.

 

Az Egyesült Királyság hivatalos fizetőeszköze a font sterling, röviden font, angolul pound, a nemzetközi valutajelölésben GBP. Az első sterlingbankjegyeket nem sokkal 1694-es megalapítását követően a Bank of England bocsátotta ki, és a mai napig az egyik legjelentősebb pénznem a világban. A pénznem történetéről bővebben itt olvashattok, akit kicsit is érdekel a történelem, annak egy nagyon érdekes megközelítést nyújthat a brit birodalomról általában is: http://hu.wikipedia.org/wiki/Font_sterling.

 

Akik bevándorláson gondolkodnak, azoknak igazából azt fontos tudni és mihamarabb megszokni, hogy melyik bankjegy és váltópénz hogyan néz ki, úgyhogy a legegyszerűbb, ha megmutatjuk 🙂

fempenzek penzek

 

Ahogy láthatjátok, a legkisebb bankjegy öt fontos (kb. kétezer forintot ér). A kétfontos és az egyfontos már csak fémpénz formában létezik. A kettes a magyar százashoz hasonlóan kétféle fémből készült, ezért viszonylag könnyű gyorsan felismerni, ha a Tesco kasszánál éppen fizetésre kerül sor. Furcsa lehet viszont, hogy az egyfontos alig nagyobb az egypennysnél, bár nyilván sokkal vastagabb és nehezebb, mivel nem sima rézpénz, úgyhogy néhány kézbevétel után azért könnyen meg lehet különböztetni. Az öt-ötven pennysek fehér fémötvözetből készültek, az ötvenesnek pedig különleges, hétszögletű formája van. A hétköznapokban a pennyt gyakran a beszélt nyelvben is pí-nek (P) rövidítik, az árcédulákon pedig a font előtt a régi, jól ismert áthúzott L betűt (£) használják még mindig sok helyen.

 

 

Bár a mértékegységeket hivatalosan már itt is az SI (nemzetközi szabvány) rendszer szerint használják, bizony gyakran előfordul még, hogy hentesnél fontban mérik a marhahúst, és a gyerek aktuális testmagasságát lábban és inchben adják meg, ezért nem árthat a “helyi” mértékegységekkel is megismerkedni egy kicsit. A teljes, hagyományos „birodalmi” mértékegységrendszer leírása szintén megtalálható a Wikipédián (http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_units), bár csak angolul. Mivel ez egy elég bonyolult rendszer, és ma már a nagy része nem is használatos, kigyűjtöttük nektek a legfontosabbakat, amiket az „utca embere” még ma is gyakran használ, elkerülendő, hogy ha például valaki azt mondja, futott kétszáz yardot, azt gondoljátok, hogy maratoni versenyen vett részt.

 

Egy láb 12 hüvelyk, egy hüvelyk 2,54 cm, tehát egy láb 30,48 cm. Ritkábban használják ma már a yardot, ami 3 láb, azaz 91,44 cm, tehát majdnem egy méter. A mérföld meghatározásához két, ma már nem használatos további lépéssel jutunk el, a lényeg a végeredmény: 1609,344 méter. Érdekesség, hogy a tengeri mérföld ennél hosszabb, mert csomóból számolják, de nem valószínű, hogy lesz szükségetek rá (1853,184 m).

 

Egy font súly (kerekítve!) 45,36 dekagramm, azaz majd’ fél kiló. 1 uncia (oz) 1/16-os font, azaz 28, 349523125 gramm, tehát kb. 3 deka. Vannak még drachma, kő, százfontos (ami igazából 112) és hasonló mértékegységek is, de manapság az utcán már ritkán hallani ezek felől, inkább csak újkori kalandregényekben.

 

A folyadékok esetében három fontos mértékegység van. A folyékony uncia (fl oz) kerekítve 28,41 milliliter, tehát kicsit kevesebb, mint egy deci harmada. Egy pint, amiben pl. a jó öreg angol kocsmákban a sört mérik, 20 uncia, 5,7 deciliter, tehát majdnem fél liter. Tankolásnál vagy nagyobb mennyiségben dobozolt italoknál használják még ma a gallont, ami 4,55 litert tesz ki.

 

Fontos lehet azt is tudni, ha angolórán nem említették volna, hogy a pontot és a vesszőt a számokban itt is és minden angol hivatalos nyelvű országban „fordítva” használják, mint mi Magyarországon, azaz az ezresek között van vessző, és az egész számok és tört számok között pont. Tehát ha például a mérföld átváltására kerestek rá angol nyelvi környezetben, akkor 1,609.344 métert fogtok kapni eredményül, ami nyilván nem másfél métert jelent majd, hanem ezerhatszázat.

 

Ha mégis találkoztok olyasmivel, ami nem szerepelt a kis összefoglalónkban, vagy egyszerűen nem tudjátok mindezt megjegyezni, de van internet-hozzáférésetek, bármikor gyorsan átválthatjátok az összegeket, hosszakat, súlyokat itt: http://www.convertworld.com/hu/